Finditys tjänster för en miljövänlig och digital kvittohantering, GreenBin och Sparakvittot, erbjuds nu i alla Direkten-butiker som använder kassasystemet Wave.

120 Direkten-butiker använder sig av kassasystemet Wave och är nu anslutna till GreenBin och Sparakvittot. Detta innebär att de anslutna butikerna helt och hållet kan övergå till en digital kvittohantering. Istället för att skriva ut ett oönskat kvitto och sedan kasta det så erbjuder Finditys GreenBin möjligheten att kasta kvittot digitalt.

– Vi har tidigare skrivit ut väldigt många papperskvitton som kunden ändå inte vill ha. Det har inneburit onödiga kostnader och ett slöseri som vi är glada att slippa idag, säger Mikael Blom, Butiksutvecklingsansvarig på Direkten.

Organisationen Direkten uppger att så många som 90% av deras kunder tackar nej till ett kvitto. De få kunder som vill ha ett kvitto kommer erbjudas att få använda Sparakvittots tjänster. Sparakvittot lagrar kundens kvitto i ett digitalt moln. Ett digitalt moln som kunden har tillgång till när och var som helst via datorn eller appen i mobilen. Vill kunden ha ett papperskvitto går givetvis det också.

– GreenBin är mycket uppskattat hos alla handlare som kommit igång. Effekten märks omgående då man redan från dag ett märker att papperskorgen i butiken blir tom tillsammans med betydligt minskad förbrukning av kvittorullar, säger Evelina Fredriksson på Findity AB.

Så fungerar GreenBin

När köpet är avslutat och du som kund tackat nej till kvittot trycker personalen på GreenBin-tangenten. Då registreras summan som vanligt, men kvittot hamnar i ett digitalt moln istället för i en papperskorg. Detta innebär att kassan kan vara helt och hållet pappersfri om man väljer det.

GreenBin är ett grönt alternativ till oönskade papperskvitton

Tekniken har tagits fram av Findity som även utvecklat Sparakvittot, tjänsten för digitala kvitton.

Ett problem med denna kvittofria hantering har varit skatteregler, men tjänsten är nu godkänd av Skatteverket. Detta innebär dels att man sparar in på kostnader för inköp och byten av kvittorullar men också ett stort steg för en miljövänlig kvittohantering. Papperskvitton ingår i en stor debatt då miljöfarligt ämne används för framställande av så kallat thermopapper. Här förekommer det giftiga ämnet Bisfenol A.

Sparakvittot

Sparakvittot är en molnbaserad tjänst för digital lagring av kvitton som hjälper handeln att kommunicera för ännu starkare kundrelationer. I tjänsten Sparakvittot lagras kvitton och värdehandlingar, för överblick på inköp och garantier samt ordning på kvitton som skall redovisas i någon form. Förutom digitala kvitton ryms presentkortshantering, stämpelkort, biljetter och kuponger i Sparakvittot-appen som finns för iPhone, Android och Windows Phone.

Sparakvittot.se startades 2011 och ägs av bolaget Findity AB med kontor i Stockholm och Göteborg och Ludvika.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Sparakvittot
Håkan Åman
0704-262 626
hakan.aman@sparakvittot.se

Direkten
Mikael Blom
Butiksutvecklingsansvarig,
0730-20 44 10
mikael.blom@direkten.se